Thursday, February 26, 2009

Yurtdışında Okumak İçin (Adım Adım) Yapmanız Gerekenler


1. İlgi alanı, yetenek ve bilgi düzeyine göre okumak istediğin alanı ve dereceyi belirle.

Yurtdışında ne okuyacağına karar vermek en az yurtdışında okumaya karar vermek kadar önemlidir. Öncelikle Türkiye'deki eğitim sistemiyle yurtdışındaki eğitim sistemlerinin çok farklı olduğunu, bu yüzden de Türkiye'de bulunan bazı şart ve kısıtlamaların yurtdışında olmayabileceğini bilmen ve ona göre hareket etmen gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, Türkiye'de bazı yüksek lisans programlarına başvurmak için gerekli olan bazı gereklilikler ('prerequisites'), söz gelimi elektronik mühendisliği yüksek lisans programına başvurmak için elektrik, elektronik vs. bölümlerinden lisans diplomasına sahip olmak gerekliliği yurtdışında bulunmayabiliyor. Benim gözlemim, Avrupa ve Amerika'da üniversiteler öğrenci alımlarında akademik geçmiş kadar (hatta belki ondan daha fazla) öğrencinin kişisel beceri ve yeterliliklerini göz önüne alabiliyorlar. Lisans diploma derecesi çok kötü olan, fakat belli alanda kendini geliştirmiş bir öğrenci yüksek lisansa kabul alabilir. Yüksek lisans programının alanı lisans derecesiyle tamamen alakasız olabilir; 3D tasarım alanında kendini geliştirmiş bir ekonometri öğrencisi görsel tasarım alanında yüksek lisansa kabul alabilir ya da ses teknolojisi alanında başarılı bir zoohedolöji lisans öğrencisi ses mühendisliği alanında master yapabilir. O yüzden "limit-siz siniz":)

2.Belirlediğin alanda eğitim veren okulları belirle.

Google, çeşitli arama motorları vs. kullanarak alanındaki okulları belirle, bir klasörde bu okullara ait bilgileri arşivle. Okulları ararken, studyabroad.com vs. gibi ticari web siteleri yerine program alanının mesleki dernek veya topluluklarına ait web siteleri kullanırsan daha sağlıklı ve detaylı bilgi edinirsin (örnek: Ses Mühendisleri Derneği, Profesyonel Gazeteciler Derneği). Bulduğun programların bölüm başkanlarına bölümle ilgilendiğine, program ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgi istediğine vs. dair mail at. Bu maile profesyonelce hazırlanmış bir CV ve mümkünse o programda neden okumak istediğini anlatan bir niyet mektubu ekle. Bu arada belirlediğin okulların programlarından eğitim hedeflerine uyanları daha derinlemesine araştır; forumları takip et, facebook/myspace vs sayfalarından bilgi edin, mümkünse o bölümde okuyan öğrencilerle irtibata geç. Bölüm başkanlarından gelen cevaplara göre hangi okullara kabul şansının fazla olduğu/hangi okulların senin isteklerini karşıladığını göz önünde bulundurarak başvuracağın okulları belirle. Başvuracağın okul miktarı tamamen maddi imkanlarınla ilgilidir, çok paran varsa bütün okullara başvur, eğer maddi sınırın varsa kabul ihtimalin yüksek olana okulların en iyisine/iyilerine başvur. Ben MTSU dahil toplam 3 okula başvurmuştum ve toplam başvuru masrafım (başvuru ücreti, kargo ücretleri, TOEFL gönderim ücretleri, evaluation ücreti vs.) 1000 YTL'yi geçmişti. Başvuracağın okulların son başvuru tarihlerine dikkat et.

3. Finansal yardım imkanlarını araştır ve uygun olanlara başvur.

Başvurduğun okul tarafından sunulan burs (scholarship, fellowship), asistanlık (graduate assistantship), taksitlendirme imkanları ve çalışma olanaklarını çok iyi araştır, varsa sana uyan herhangi bir finansal yardım olanağına başvur.

Amerika'da yabancı öğrenciler kampüste yer alan laboratuar asistanlığı, kütüphane veya yurtlarda çeşitli büro işleri gibi herhangi bir alanda ders döneminde haftada 20 saat, tatil döneminde haftada 40 saat yasal olarak çalışabilirler. Ücretlendirme genel olarak saatte 7$ ile 9$ arasındadır, okul ve işe göre farklılık gösterebilir. Bu gibi işler genellikle yarıyıl başladıktan sonra duyurulur ve alımlar yapılır. Yabancı öğrencilerin kampüs dışı işlerde çalışmaları yasaktır. Burs (scholarship, fellowship) imkanları tamamen okula bağlı olup maalesef genellikle A.B.D. vatandaşları veya green card sahiplerine sunulur, fakat bazı durumlarda yabancı öğrenciler de burslara başvurabilmektedir; ilgili departmanla irtibata geç ve herhangi bir burs için uygun olup olmadığını öğren.

Yüksek Lisans Öğretim Asistanları, bir dersin okutmanı ('teaching assistant'), yüksek lisans araştırma asistanı ('research assistant') veya öğretim ve araştırmayla ilgili olmayan işlerde çalıştırılmak üzere akademik veya yönetimsel bir departman tarafından yüksek lisans öğrenci asistanı ('graduate assistant') olarak (ki bu görev bilimsel, yönetimsel veya daire işleriyle alakalı sorumluluklar içerebilir) istihdam edilebilirler. Yüksek lisans asistanları genellikle okul harcından ('tuition') muaf olup ayrıca aylık bir harçlık ('stipend') elde ederler. Bu harçlığın miktarı okuldan okula göre değişebilir (genellikle 700$ ile 1000$ arasındadır) ve çoğunlukla sadece temel ihtiyaçları karşılamaya yeterli düzeyde olur.

Okul dışında da finansal yardım seçenekleri bulunabilir. İlgilendiğin bölümün alanında faaliyet veren dernek ve cemiyet bursları, hükümet bursları, özel vakıf bursları (Fullbright gibi) ve online burs portallarından bulabileceğin çeşitli bursları (fastweb, scholarships.com gibi) araştır, uygun olanlarına başvur. Son başvuru tarihlerine dikkat et.

4. Başvuru için gerekli olan belgeleri temin et.

Okulun web sitesinde belirtilen ve program bölüm başkanının belirttiği gerekli evrak ve materyalleri hazırla. Bir 'cheklist' hazırla ve bu listeden (ve online başvuru sitesinden) devamlı olarak başvuru durumunu kontrol et. Başvuru sürecinde bölüm başkanıyla irtibat halinde ol, fakat akademik konular haricindeki konular için bölüm (veya okul) sekreterliğiyle irtibata geç. Okula kabul edilmeni onaylayacak kişinin bölüm başkanı olduğunu unutma. Tavsiye mektuplarını yazacak hocalarının, akademik geçmişin ve özellikle başvurduğun alandaki yeteneklerin ve hırsın hakkında iyi şeyler yazabilecek kişiler olduğundan emin ol, hatta gerekirse bunu onlardan rica et. Başvuru dosyana koyacağın niyet mektubunda ilgi ve hedeflerini açıkça belirt, o bölümü ve özellikle de o okulu seçme nedenini, sahip olduğun yetenek ve geçmiş tecrübelerinin eğitimine nasıl olumlu etki edeceğini detaylı olarak anlat. Niyet mektubunda kendinden kendine güvenli bir şekilde bahset. Başvuru dosyasının fiziki olarak göze hoş görünür olmasını sağla (güzel bir dosya içinde sınıflandırılmış ve etiketlenmiş evraklar halinde). Başvuru dosyasını tamamladığın zaman dosyaya parfüm sık. Hahaha sıkma sıkma:) Aslında fena fikir değil gibi..:)

5. Başvurunu tamamla.

Gerekli bütün evrak ve materyallerin okula gönderildiğinden ve bütün online başvuru prosedürlerinin tamamlandığından emin ol; başvurunu olabilecek en erken zamanda tamamla ve teslim et. Başvurunu erken teslim etmek başvurduğun okulda iletişime geçtiğin insanların senin ismini daha fazla hatırlaması demektir; ne kadar erken başvurur, hocalar ve ya bölüm başkanıyla ne kadar fazla iletişim kurarsan ismin o kadar hafızalarda yer eder.

6. Başvuru durumunu takip et.

Başvurunu tamamladıktan sonra evrakların okula zamanında ulaşıp ulaşmadığını kontrol et. Herhangi bir gecikme durumunda durumu makul bir süre önceden ilgili departmana bildir. Bölüm başkanına başvurunu tamamladığını bildiren bir mail at.

7. Kabul aldıktan sonra.

Üniversite'den kabul almak bütün işlerin bittiği anlamına gelmiyor; sırada A.B.D. vizesi için başvuru var. Vize başvurusu için gerekli en önemli belge okulun kabul mektubuyla beraber gönderdiği I-20 formu. Bu formun orjinali olmadan vize başvurusu yapamassın, bu yüzden vize randevusu alırken formun eline ne zaman geçeceğini de hesaba katman gerekir. Vize randevusunu erteleme şansın da bulunmaktadır. Gerekli evrak ve prosedürleri Büyükelçilik web sitesinden öğren ve randevunu al. Söylenen evrakları vize randevu tarihine kadar tamamla. Vize görüşmesinde de sakin ol, abartma, takım elbise/tayyör felan moduna girme, normal herhangi bir devlet dairesinde nasıl hareket ediyorsan öyle hareket et.

8. Vizeyi de aldın. Ya şimdi?

Şimdisi sonrası yok artık, tebrikler, Amerika'ya hoşgeldin :)
Sphere: Related Content

7 comments:

  1. Harika bilgiler , tesekkur ederiz!

    ReplyDelete
  2. Yurtdışı eğitim konusunda eşi bulunmaz ve özel bilgiler. Herkesin bu tip konularda paylaşımcı olması ve böylece yurtdışında üniversite, burs, konaklama imkanları vb. bilgilerin kolaylıkla erişilebilir olması önemli. Tebrikler.

    ReplyDelete
  3. how are you sir? i want to study in turkiye in high school ( im graduate from agriculture faculty from turkey,i wait your reply as soon at my email
    mashhour_egeuni@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. My friend mentioned to me your blog, so I thought I’d read it for myself. Very interesting insights, will be back for more!
    yurtdışında üniversite

    ReplyDelete
  5. I feel a lot more people need to read this, very good info! . . . . . .
    yurtdışında master

    ReplyDelete
  6. Your post was very nicely written. I’ll be back in the future for sure!
    https://www.yourcar.pk/

    ReplyDelete