Thursday, February 26, 2009

Yurtdışında Okumak İçin (Adım Adım) Yapmanız Gerekenler


1. İlgi alanı, yetenek ve bilgi düzeyine göre okumak istediğin alanı ve dereceyi belirle.

Yurtdışında ne okuyacağına karar vermek en az yurtdışında okumaya karar vermek kadar önemlidir. Öncelikle Türkiye'deki eğitim sistemiyle yurtdışındaki eğitim sistemlerinin çok farklı olduğunu, bu yüzden de Türkiye'de bulunan bazı şart ve kısıtlamaların yurtdışında olmayabileceğini bilmen ve ona göre hareket etmen gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, Türkiye'de bazı yüksek lisans programlarına başvurmak için gerekli olan bazı gereklilikler ('prerequisites'), söz gelimi elektronik mühendisliği yüksek lisans programına başvurmak için elektrik, elektronik vs. bölümlerinden lisans diplomasına sahip olmak gerekliliği yurtdışında bulunmayabiliyor. Benim gözlemim, Avrupa ve Amerika'da üniversiteler öğrenci alımlarında akademik geçmiş kadar (hatta belki ondan daha fazla) öğrencinin kişisel beceri ve yeterliliklerini göz önüne alabiliyorlar. Lisans diploma derecesi çok kötü olan, fakat belli alanda kendini geliştirmiş bir öğrenci yüksek lisansa kabul alabilir. Yüksek lisans programının alanı lisans derecesiyle tamamen alakasız olabilir; 3D tasarım alanında kendini geliştirmiş bir ekonometri öğrencisi görsel tasarım alanında yüksek lisansa kabul alabilir ya da ses teknolojisi alanında başarılı bir zoohedolöji lisans öğrencisi ses mühendisliği alanında master yapabilir. O yüzden "limit-siz siniz":)

2.Belirlediğin alanda eğitim veren okulları belirle.

Google, çeşitli arama motorları vs. kullanarak alanındaki okulları belirle, bir klasörde bu okullara ait bilgileri arşivle. Okulları ararken, studyabroad.com vs. gibi ticari web siteleri yerine program alanının mesleki dernek veya topluluklarına ait web siteleri kullanırsan daha sağlıklı ve detaylı bilgi edinirsin (örnek: Ses Mühendisleri Derneği, Profesyonel Gazeteciler Derneği). Bulduğun programların bölüm başkanlarına bölümle ilgilendiğine, program ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgi istediğine vs. dair mail at. Bu maile profesyonelce hazırlanmış bir CV ve mümkünse o programda neden okumak istediğini anlatan bir niyet mektubu ekle. Bu arada belirlediğin okulların programlarından eğitim hedeflerine uyanları daha derinlemesine araştır; forumları takip et, facebook/myspace vs sayfalarından bilgi edin, mümkünse o bölümde okuyan öğrencilerle irtibata geç. Bölüm başkanlarından gelen cevaplara göre hangi okullara kabul şansının fazla olduğu/hangi okulların senin isteklerini karşıladığını göz önünde bulundurarak başvuracağın okulları belirle. Başvuracağın okul miktarı tamamen maddi imkanlarınla ilgilidir, çok paran varsa bütün okullara başvur, eğer maddi sınırın varsa kabul ihtimalin yüksek olana okulların en iyisine/iyilerine başvur. Ben MTSU dahil toplam 3 okula başvurmuştum ve toplam başvuru masrafım (başvuru ücreti, kargo ücretleri, TOEFL gönderim ücretleri, evaluation ücreti vs.) 1000 YTL'yi geçmişti. Başvuracağın okulların son başvuru tarihlerine dikkat et.

3. Finansal yardım imkanlarını araştır ve uygun olanlara başvur.

Başvurduğun okul tarafından sunulan burs (scholarship, fellowship), asistanlık (graduate assistantship), taksitlendirme imkanları ve çalışma olanaklarını çok iyi araştır, varsa sana uyan herhangi bir finansal yardım olanağına başvur.

Amerika'da yabancı öğrenciler kampüste yer alan laboratuar asistanlığı, kütüphane veya yurtlarda çeşitli büro işleri gibi herhangi bir alanda ders döneminde haftada 20 saat, tatil döneminde haftada 40 saat yasal olarak çalışabilirler. Ücretlendirme genel olarak saatte 7$ ile 9$ arasındadır, okul ve işe göre farklılık gösterebilir. Bu gibi işler genellikle yarıyıl başladıktan sonra duyurulur ve alımlar yapılır. Yabancı öğrencilerin kampüs dışı işlerde çalışmaları yasaktır. Burs (scholarship, fellowship) imkanları tamamen okula bağlı olup maalesef genellikle A.B.D. vatandaşları veya green card sahiplerine sunulur, fakat bazı durumlarda yabancı öğrenciler de burslara başvurabilmektedir; ilgili departmanla irtibata geç ve herhangi bir burs için uygun olup olmadığını öğren.

Yüksek Lisans Öğretim Asistanları, bir dersin okutmanı ('teaching assistant'), yüksek lisans araştırma asistanı ('research assistant') veya öğretim ve araştırmayla ilgili olmayan işlerde çalıştırılmak üzere akademik veya yönetimsel bir departman tarafından yüksek lisans öğrenci asistanı ('graduate assistant') olarak (ki bu görev bilimsel, yönetimsel veya daire işleriyle alakalı sorumluluklar içerebilir) istihdam edilebilirler. Yüksek lisans asistanları genellikle okul harcından ('tuition') muaf olup ayrıca aylık bir harçlık ('stipend') elde ederler. Bu harçlığın miktarı okuldan okula göre değişebilir (genellikle 700$ ile 1000$ arasındadır) ve çoğunlukla sadece temel ihtiyaçları karşılamaya yeterli düzeyde olur.

Okul dışında da finansal yardım seçenekleri bulunabilir. İlgilendiğin bölümün alanında faaliyet veren dernek ve cemiyet bursları, hükümet bursları, özel vakıf bursları (Fullbright gibi) ve online burs portallarından bulabileceğin çeşitli bursları (fastweb, scholarships.com gibi) araştır, uygun olanlarına başvur. Son başvuru tarihlerine dikkat et.

4. Başvuru için gerekli olan belgeleri temin et.

Okulun web sitesinde belirtilen ve program bölüm başkanının belirttiği gerekli evrak ve materyalleri hazırla. Bir 'cheklist' hazırla ve bu listeden (ve online başvuru sitesinden) devamlı olarak başvuru durumunu kontrol et. Başvuru sürecinde bölüm başkanıyla irtibat halinde ol, fakat akademik konular haricindeki konular için bölüm (veya okul) sekreterliğiyle irtibata geç. Okula kabul edilmeni onaylayacak kişinin bölüm başkanı olduğunu unutma. Tavsiye mektuplarını yazacak hocalarının, akademik geçmişin ve özellikle başvurduğun alandaki yeteneklerin ve hırsın hakkında iyi şeyler yazabilecek kişiler olduğundan emin ol, hatta gerekirse bunu onlardan rica et. Başvuru dosyana koyacağın niyet mektubunda ilgi ve hedeflerini açıkça belirt, o bölümü ve özellikle de o okulu seçme nedenini, sahip olduğun yetenek ve geçmiş tecrübelerinin eğitimine nasıl olumlu etki edeceğini detaylı olarak anlat. Niyet mektubunda kendinden kendine güvenli bir şekilde bahset. Başvuru dosyasının fiziki olarak göze hoş görünür olmasını sağla (güzel bir dosya içinde sınıflandırılmış ve etiketlenmiş evraklar halinde). Başvuru dosyasını tamamladığın zaman dosyaya parfüm sık. Hahaha sıkma sıkma:) Aslında fena fikir değil gibi..:)

5. Başvurunu tamamla.

Gerekli bütün evrak ve materyallerin okula gönderildiğinden ve bütün online başvuru prosedürlerinin tamamlandığından emin ol; başvurunu olabilecek en erken zamanda tamamla ve teslim et. Başvurunu erken teslim etmek başvurduğun okulda iletişime geçtiğin insanların senin ismini daha fazla hatırlaması demektir; ne kadar erken başvurur, hocalar ve ya bölüm başkanıyla ne kadar fazla iletişim kurarsan ismin o kadar hafızalarda yer eder.

6. Başvuru durumunu takip et.

Başvurunu tamamladıktan sonra evrakların okula zamanında ulaşıp ulaşmadığını kontrol et. Herhangi bir gecikme durumunda durumu makul bir süre önceden ilgili departmana bildir. Bölüm başkanına başvurunu tamamladığını bildiren bir mail at.

7. Kabul aldıktan sonra.

Üniversite'den kabul almak bütün işlerin bittiği anlamına gelmiyor; sırada A.B.D. vizesi için başvuru var. Vize başvurusu için gerekli en önemli belge okulun kabul mektubuyla beraber gönderdiği I-20 formu. Bu formun orjinali olmadan vize başvurusu yapamassın, bu yüzden vize randevusu alırken formun eline ne zaman geçeceğini de hesaba katman gerekir. Vize randevusunu erteleme şansın da bulunmaktadır. Gerekli evrak ve prosedürleri Büyükelçilik web sitesinden öğren ve randevunu al. Söylenen evrakları vize randevu tarihine kadar tamamla. Vize görüşmesinde de sakin ol, abartma, takım elbise/tayyör felan moduna girme, normal herhangi bir devlet dairesinde nasıl hareket ediyorsan öyle hareket et.

8. Vizeyi de aldın. Ya şimdi?

Şimdisi sonrası yok artık, tebrikler, Amerika'ya hoşgeldin :)
Sphere: Related Content

Wednesday, February 25, 2009

Fakülte ve Bölümlerden Bazıları

MTSU bröşürlerindeki fakülte ve bölüm açıklamalarından bazılarını aşağıda veriyorum. MTSU'da aşağıda belirtilenler haricinde de birçok fakülte ve program bulunuyor, fakat en önemli ve popülerleri aşağıdakiler;)

KİTLE İLETİŞİM FAKÜLTESİ (COLLEGE OF MASS COMMUNICATION)

Amerika’nın en iyi iletişim fakültelerinden biri olarak tanınan MTSU Kitle İletişim Fakültesi, kayıt sanatları, profesyonel gazetecilik eğitimi ve elektronik medya iletişimi (radyo, televizyon) alanlarında eğitim vermektedir. Alanlarında dünyanın en iyilerinden olarak gösterilen kayıt endüstrisi lisans programıyla kayıt sanatları ve teknolojileri yüksek lisans programı bu fakültede yer almaktadır. SSL Duality, API Vision, SSL AWS 900+ gibi en son teknoloji ürünü donanıma sahip çok sayıda stüdyoya ev sahipliği yapan Fakülte sadece ses mühendisliği veya kayıt sanatları alanında değil değil, görsel ve işitsel laboratuar, istasyon, araç ve tesisleriyle iletişimin her alanında mükemmel bir eğitim ortamı sunmaktadır. Hukuki prosedürlerin iletişimle birleşmesi, sosyal bilim ve sanatlarla etkileşim, ilgili endüstriler hakkında temel bilgiler ve piyasa tecrübesi hakkında geniş tanıtım bu programlar vasıtasıyla edinebileceklerinizden sadece birkaçı olup Fakülte’nin itibarı, MTSU’ya geldiğinizde en üst seviyede tesisler, en son teknoloji ve birinci sınıf eğitimle karşılaşmanızın garantisidir.

TEMEL VE UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ (COLLEGE OF BASIC AND APPLIED SCIENCES)

Temel ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencilerine hemşirelikten alanında Amerika’daki ilk bölüm olan beton endüstrisi yönetimi lisans programına kadar uzanan geniş bir yelpazede eğitim vermektedir. Profesyonel pilotluk, havacılık teknolojisi, havacılık yönetimi, havacılık bakımı ve uçuş idaresi gibi farklı alanlara yoğunlaşmaya fırsat veren havacılık (uzay) lisans programı ve havayolu/havaalanı yönetimi, havacılık varlık yönetimi gibi yüksek lisans programlarıyla Fakülte havacılık eğitiminde A.B.D.’nin en iyilerinden biri olarak gösterilmektedir. Fakülte ayrıca bilim ve teknoloji üzerinde yoğunlaşan çeşitli alanlarda programlar sunmaktadır. Beton endüstrisi yönetimi, hemşirelik ve at bilimleri programları da ulusal alanda ün yakalamıştır. Havacılık, bilgisayar bilimleri, hemşirelik ve teknoloji programlarının kaliteleri akreditasyon belgeleriyle onaylanmıştır.

Fakülte bünyesinde lisans ve yüksek lisans seviyesinde eğitim veren Bilgisayar Bilimleri Departmanı çözüm odaklı, yüksek takım ruhu ve iletişim becerilerine sahip olan, aynı zamanda yazılım sistemlerinin tasarımı, uygulaması ve işletilmesi konularında uzmanlaşmış mezunlar yetiştirmektedir. İşletme odaklı lisans programı opsiyonu da sunan Departman, tezli ve tezsiz olmak üzere iki ayrı bilgisayar bilimleri yüksek lisans programına sahiptir. Tezli yüksek lisans programı öğrenimlerine doktora (Ph.D.) derecesi ile devam etmek veya belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyen öğrenciler için idealdir.

Fakülte’de yer alan diğer bir departman olan Mühendislik Teknolojisi Departmanı, beton endüstrisi yönetimi, mühendislik teknolojisi (bilgisayar mühendisliği, elektro-mekanik mühendisliği ve makine mühendisliği opsiyonlu) ve endüstri teknolojisi gibi lisans programlarına ek olarak mühendislik teknolojisi (mühendislik teknolojisi ve iş sağlığı & güvenliği opsiyonlu) yüksek lisans programına sahiptir.

JENNINGS A. JONES İŞLETME FAKÜLTESİ (JENNINGS A. JONES COLLEGE OF BUSINESS)

Kaliteli ve yenilikçi bir işletme okulu mu arıyorsunuz? MTSU’nun dünyanın önde gelen akreditasyon kurumlarından olan uluslararası AACSB (İleri İşletme Fakülteleri Birliği) tarafından akredite olan programları profesyonel iş ortamlarının dinamik ve global çalışma alanlarında yöneticilik rolü için gerekli hazırlığı sunmaktadır. Öğrencilerimiz iş dünyasındaki herhangi bir pozisyon için tamamen hazır durumda mezun olmaktadırlar. Fakülte’nin MBA programı halen MTSU’nun en popüler yüksek lisans programıdır. Ekonomi doktora (Ph.D.) programına devam eden öğrenciler mezun olduklarında profesörlük, ekonomi araştırmacılığı, firma danışmanlığı veya hükümet müşavirliği gibi kariyerlerde başarı için gerekli bütün akademik ve eğitsel yeterliliğe sahip olmaktadırlar.

EĞİTİM VE DAVRANIŞ BİLİMLERi FAKÜLTESİ (COLLEGE OF EDUCATION AND BEHAVIORAL SCIENCE)

MTSU, öğretmenlik eğitimi veren bir devlet üniversitesi olarak kurulmuştur. Bugün ise MTSU eyaletteki en fazla öğretmen yetiştiren üniversite olmaktan gurur duymaktadır.

Eğitim ve Davranışsal Bilimler Fakültesi öğretmenlik eğitimini düzenler, öğretmenler için profesyonel ders ve servisleri yönetir, beşeri ve davranışsal bilimlerde deneyim sağlar.

Eğitimsel liderlik, psikoloji, sağlık ve beşeri verim gibi bir çok lisans programlarının yanı sıra sağlık ve beşeri verim yüksek lisans (M.S.) ve beşeri verim doktora (Ph.D.) programlarının sunulduğu Eğitim ve Davranış Bilimleri Fakültesi öğrencilerine spor yönetiminden futbol antrenörlüğüne uzanan geniş bir yelpazede ders seçme şansını sunmaktadır.

SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ (COLLEGE OF LIBERAL ARTS)

Geniş program yelpazesiyle Sosyal Bilimler Fakültesi MTSU’nun ve Tennessee’nin kültürel, entellektüel ve sosyal hayatını geliştirmektedir. Fakülte, sosyal çalışma, görsel ve sahne sanatları, tarih, dil ve edebiyat alanlarında profesyonellik öncesi eğitim* sunmaktadır.

*Profesyonellik öncesi eğitim: Çok yönlü eğitim alıp profesyonel eğitim öncesi akademik altyapı oluşturmak isteyen için tasarlanmış dört yıllık lisans derecesi programıdır. Mezunlar daha sonra uzmanlaşmak istediği alanlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Sphere: Related Content

Friday, February 20, 2009

MTSU'da Spor


Erkek Spor Takımları: Amerikan Futbolu, basketbol, beyzbol, ‘cross country’ (dayanıklılık yarışı), koşu, golf ve tenis
Bayan Spor Takımları: Basketbol, tenis, golf, ‘cross country’ (dayanıklılık yarışı), koşu, voleybol, ‘softball’ ve futbol
American football stadium (seats 30, 000), baseball complex (one of the top facilitıes in the region), basketball court (seats 10, 000), football fıelds(real 'football', lighted fıelds), American football fields
Tesislerden bazilari: Amerikan futbol Stadyumu (30,000 kişi kapasiteli), beyzbol kompleksi(bölgedeki en iyi beyzbol komplekslerinden biri ) , basketbol salonu(10,000 kişi kapasiteli), futbol sahaları(gerçek ebatlı ve ışıklandırmalı ), açık ve kapalı yüzme havuzu, ‘racquetball’ (‘squash’a çok benzeyen Amerikan sporu) sahaları, basketbol ve voleybol sahaları, bina içi ve açık hava tırmanma alanları, aerobik merkezi, bilgisayarlı kardiyovasküler odası, bina içi koşu pisti, paten hokeyi pisti, güneşlenme terası, ışıklandırmalı plaj voleybolu sahaları, ‘softball’ (beyzbola benzer bir Amerikan oyunu) sahası, ‘flag football’ (Amerikan futboluna benzer bir oyun) sahası, rugby (bir İngiliz oyunu) sahası ve salon futbolu sahası.
Bazı bilgiler: Amerikan Futbol Takımı 2006 Sunbelt şampiyonasını kazandı ve Motor City Bowl’da oynamaya hak kazandı. Bayan Voleybol Takımımız 2007 yılında Sun Belt şampiyon oldu ve NCAA’de en iyi 16 (‘Sweet 16’) arasında yer aldı. Bayan Basketbol Takımı ise dört yıl üstüste (2004-2007) NCAA turnuvasına katıldı. 2007-2008 sezonunda ise takımımızda ülkenin en skorer oyuncusu ve WNBA’de ilk tur ‘draft’ı (first-round draft) olan Amber Holt başarıyla oynadı. 2007-2008 erkek golf takımı ülkede 15. oldu ve ulusal turnuvada finalleri oynadı.

Ayrıca her sene uluslararası öğrencilerden oluşan bir veya bir kaç futbol takımı okul içinde yapılan futbol turnuvalarına katılmaktadır.
Sphere: Related Content

Sports at MTSU

Men's Sports teams: football, basketball, baseball, cross country, track, golf and tennis
Women's Sports Teams: basketball, tennis, golf, cross country, track, volleyball, softball and soccer.
Some Facilities: American football stadium (seats 30, 000), baseball complex (one of the top facilitıes in the region), basketball court (seats 10, 000), football fıelds(real 'football', lighted fıelds), American football fields, indoor and outdoor pools, racquetball courts, basketball and volleyball courts, indoor and outdoor climbing, aerobics, a computerized cardiovascular room, indoor track, roller hockey, a sun deck, lighted sand football courts, softball/flag football fields, and rugby fields.
Some Facts: The football team won the 2006 Sunbelt Championship and went on to play in the Motor City Bowl. The women's volleyball team captured the 2007 Sun Belt Championship and advanced to the Sweet 16 in the NCAA tournament. The women's basketball team went to NCAA tournament four staright years (2004-2007) and 2007-08 squad featured Amber Holt, the nation's leading scorer and a first-round WNBA draft pick. The 2007-08 men's golf team finished 15th in the nation and reached the final round of the national championship.

Additionally, one or more international students soccer team(s) participates the soccer tournament held within the university.

Sphere: Related Content

Wednesday, February 18, 2009

Amerika'da okumak mı istiyorsun? Hazır okunmuşu var.

Halihazırda Amerika'nın Tennessee eyaletinde yer alan Middle Tennessee State University'de asistan olarak master öğrenimi görmekte olan yüksek öğrenim öğrencisiyim ve bu sayfayı benim gibi burada okumak isteyen siz değerli 'gelecek sizlerin elinde' insanları (future international students) için yaptım. Eğitimde bir inci kalitede birinciyiz. Farkettiğiniz gibi Türkçemiz çok güzel bir dil. Bu sayfayı yapmamın amacı güzel dilimizi kullanarak MTSU'yu tanıtma, buraya gelmek isteyen arkadaşlara yol göstermektir. Fotoğraflar da olacak, vidyolar da olacak, ortam hakkında genel bilgi de olacak, imkanlar nelerdir vs. gibi sorulara da ışık tutulacak. Yeri gelecek güleceğiz, yeri gelecek ciddiyete bürüneceğiz ( gülünecek şeylere örnek: 'Bürünei sultanı', ciddi şeylere örnek: İstanbul'da olmayan stüdyolar burada havada çarpışıyor; SSL Duality, API Vision, SSL AWS 900+ vs.). Kısacası şakayla karışık sizlere harbiden yardım etmek için burdayım.
Sphere: Related Content

Interested in studying in USA? Here's where you can get info from the one who is already doing it!

I am an international graduate student at MTSU and I created this page to provide information for the ones who are interested in enrolling a graduate program at MTSU like me. When I was applying to the program, it was a little hard for me to find information about what 's going on Campus, how are programs like, what is fun stuff to do etc... So I decided to create a page that would help the prospective international students to have an opinion. By this blog, you can check pictures and videos about campus life, read comments and posts about being an international student here at MTSU or just the school itself... I just want to give the future international students a chance to contact with the one who is already an international student studying for his Master's degree. Please feel free to ask any questions!! Sphere: Related Content